dijous, 6 de maig del 2010

LA PRESSIÓ EXERCIDA PELS FLUIDS

Sabem que hi ha dos estats de la matèria fuids, parlarem de:

1. PRESSIÓ HIDROSTÀTICA


És la pressió exercida pels líquids sobre la superfície dels cossos que hi ha submergits i sobre les parets dels recipients que els contenen. Aquesta pressió és deguda al pes del mateix líquid.

La pressió hidrostàtica augmenta amb la profunditat. Per què? Perquè com més ens submergim en el líquid, més quantitat de líquid tenim al damunt, i és clar, més pes tenim a sobre!

Mireu aquesta experiència sobre els submarinistes:


Una caracteística molt important de la pressió hidrostàtica és el Principi de Pascal
Aquest diu que la pressió exercida sobre qualsevol punt d'un fluid es transmet immediatament sobre tots els punts del fluid sense perdre intensitat.
També hem de saber que la pressió exercida pel fluid sobre les parets i els cossos submergits és sempre perpendicular a la superfície.

El Principi de Pascal s'aplica directament a les màquines hidràuliques.
Si apliquem una petita pressió sobre una suprefície petita, aquesta es transmet immediatament i es pot transformar en una gran pressió si és aplicada sobre una gran superfície.
Aquets també és el principi que regeix el funcionament dels frens hidràulics, que transmeten la pressió del peu a través del líquid de frens fins la pinça que apreta els discs de fre.



2. PRESSIÓ ATMOSFÈRICA

Tot el que hem llegit i entès per la pressió hidrostàtica ho aplicarem ara si pensem que canviem el líquid pels gasos. Els gasos també pesen i també exerceixen pressió contra les parets dels recipients que els contenen encara que de vegades no ho tinguem present!

L'experiment de Torricelli va demostrar que el pes de l'aire és el responsable de la pressió atmosfèrica.
En aquest enllaç podreu veure com varia la pressió atmosfèrica amb l'altitud, així com també altres magnituds com la temperatura i la densitat de l'aire:


Sobre la pressió atmosfèrica, hem de tenir clares les unitats amb que es mesura, ja que històricament hem utilitzat diferents unitats:
  • Milímetres de mercuri (mmHg)
  • Hectopascals (HPa)
  • atmosfera (atm)
Trobareu més informació i les equivalències entre aquestes unitats aquí.

També hem de conèixer els aparells de mesura que ens permeten mesurar la pressió, tant atmosfèrica com hidrostpàtica. També els atímetres, que són els aparells que mesuren l'alçada, estan relacionats amb la pressió... sabrieu explicar per què?

Per acabar, podeu veure un interessant Vídeo sobre la Pressió atmosfèrica.

1 comentari: